8 Temmuz 2010 Perşembe

Engin Ardıç 1990

BU YAZI ENGİN ARDIÇ' IN "İSLAM TEKSAS'TA! " KİTABINDAN ALINTIDIR..


"""""" Thomas Edward Lawrence'i tanırmısınız..Ya da bizde anılan şekliyle "Casus Lavrens " i ?
Ya da küsüp nefer rütbesiyle yazıldığı Royal Air Force'daki adıyla T.E Shaw'u?
Ya da Arapların çağırdığı şekliyle Aurans'ı ?
Birkaç yerinde ağladım..Gene bir Eylül ayıdır.Hem Paris'te, hem de Ma'an, Mudawwara taraflarında.Hem 1976'nın bir Eylül günü Paris'te "Lawrence of Arabia" filmini seyrediyoruz, hem oralarda değiliz, 18 Eylül günü, Hicaz Demiryolu'nu kesen hecin taburlarının Osmanlı katarını nasıl raydan çıkardığını yaşıyoruz...Lawrence devesinin üzerinde , agelli, kefiyeli, çipil kaşları çöl kumundan büsbütün sarıya kesmiş, gözleri kıpkırmızı, ince dudakları titriyor: " No prisoners!"...Türklerden esir alınmayacak, aman dileyen olursa , oracıkta öldürülecek!..Emir Faysal, şu altın sterlin karşılığı din kardeşini arkadan vuran alçak, keyifle tekrarlıyor, no prisoners..Dinamiti "bizzat " kendisi patlatacaktır, Emir Şerif Faysal, peygamber dölünden gelme sivri kara keçi sakallı, tilki gözlü, çöl yanığı Mekkeli.

Askerimiz makineli tüfekle taranıyor..Bu bir deve müfrezesidir, görevi Osmanlı cephesinin gerilerine sızmak, geleneksel bedevi taktiği uyarınca arkadan vurup kaçmak..
Bir kere daha ağladım.Şam düştüğünde..Mustafa Kemal tozlu sokaklarda, kerpiç damlarda çarpışa çarpışa Halep üzerinden Toroslar tarafına çekilmek istiyor, böbrek sancısı çekiyor , suratından düşen bir karış..

Lawrence bir sahra hastanesini basmıştı..Ayak atacak yer yoktu, yaralılarımız yataklarda değil, koridorlarda,bahçede, ağaçların tepelerinde inliyorlardı, su istiyorlardı, sakalları uzamış, sargıları kanlı ve bitli Anadolu çocuklarıydı bunlar, ekmek yerine beygir dışkısından ayıkladıkları sindirilmemiş arpa artığı yiyorlardı günlerdir..

Kıvrık kısa hançerlerle işlerini bitirdiler.Kimsenin yerinden kıpırdıyacak hali yoktu, makineli mermisi, çift kanatlı pırpır BE 12 "tayyarelerinden" atılan içi çivi parçalı el bombaları, dizanteri, tifüsten kırılmışlardı hem, su diye yalvarırken, kıvrılıp yattıkları köşelerde Arap bıçaklarıyla parçalandılar..


A film by David Lean..Evet efendiler..Lawrence of Arabia....1961 yılında çekildi...Türkiye'de yasaktır..Yirmi altı yıldır..Bu yasak da daha bir yirmi altı yıl kalkacağa benzemiyor..
Neden yasak ? Ucu size dokunuyor, ondan mı ?
Müslüman biraderleriniz mi darılır sonra? Onların dedelerinin İngiliz parasıyla, Türk askerini nasıl doğradığı bugünün Türk seyircisi tarafından öğrenilir, bundan da dün İngiliz altınına köpeklik edenlerin torunlarının bugün Amerikan altınına köpeklik ettiği hatırlanır diye mi yoksa ?
Thomas Edward Lawrence.."Casus Lavrens"..Bedevi dilinin dönebildiği şekilde , El Aurans..
,orta mektep şahadetnamesi almış her ortalama Türk'de Lawrence' ın adını bilir..
Ötesini bilmez..Kimse tarihle, hele yakın tarihle ilgilenmez..
Lawrence' ı kimse doğru dürüst tanımaz...Arabın yediği herzeyi bilmez.Sonra kalkıp Mehmet Akif' ten dizeler okur...
Türk Arapsız yaşayamaz, kim ki yaşar der, delidir...Arabın Türk ise hem sağ gözü hem sağ elidir.... """"""

NOT: Bu yazıyı 1990'da kaleme alan Engin ARDIÇ nereden bilebilirdi ki 2010 yılında bir Başbakan bu lafları etsin..Ve Engin Ardıç'da O Başbakanın sponsor olduğu bir gazetede yazsın...

Sağlıcakla Kalın...

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Bu, böbrek satmak isteyen herkese açık bir ilan, böbrek nakli ihtiyacı olan hastalarımız var, bu nedenle böbrek satmakla ilgileniyorsanız, lütfen iowalutheranhospital@gmail.com adresindeki e-posta adresimizden bizimle iletişime geçin.
Ayrıca +1 515 882 1607 numaralı telefondan whatsapp'ı arayabilir veya bize yazabilirsiniz.

NOT: Güvenliğiniz garanti altındadır ve hastamız, onları kurtarmak için böbrek bağışı yapmayı kabul eden herkese büyük miktarda para ödemeyi kabul etmiştir. Sizden haber almayı umuyoruz, böylece bir hayat kurtarabilirsiniz.

Adsız dedi ki...

Bu Mayo Clinic tarafından yapılan genel bir kamu duyurusudur ve böbrek satın almakla ilgileniyoruz, böbrek satmakla ilgileniyorsanız, lütfen aşağıdaki e-posta adresimizden doğrudan bizimle iletişime geçin.
mayocareclinic@gmail.com
Not: Bu güvenli bir işlemdir ve güvenliğiniz garantilidir.
Lütfen daha fazla bilgi için bize bir e-posta mesajı gönderin.